Бавни сутрини

Обикновено се събуждам рано, някъде около 7. Не заради децата, просто вътрешен часовник, който звъни с аларма и независимо дали съм легнала в 10 или 2, пак ме буди по едно и също време.

# КАФЕ

Обичам сутрините. Онези бавните. Онези тихите, когато все още всички спят..Будни сме само аз и Чърчил, който идва да ме поздрави, когато вляза в хола, после пак си отива в коша, свива се на кравай и се отнася аз още една дрямка. Това са откраднатите минути. Време, което започвам с кафе. Обикновено късо с мляко и малко захар…нефотогенично, без пухкава пяна и завъртяни фигури от latteart..само студено мляко, колкото повече, толкова по-добре. В последно време,заради хомеопатични капки трябваше да го спра, замених с джинджифилов чай…, но между нас не се получи..определям се като НЕ-чаен човек. Да ме прощават японските ритуали, английските също…

За краткото време, докато не чувам никой се ровя из любимите сайтове, чета за чуждия ритъм. Нещо като offline приятелство и разговори. Нали напоследък съм изцяло Offline от социалният живот или поне през последните 4 години – детеотглеждането е както хубаво, така и най-самотното занимание на света 🙂 И …. да, равно е да се оттеглиш в някоя дълбока пещера в Тибет и да изпаднеш в дълбока хибернация. След известно време се връщаш между големите хора, малко рошав, с години недоспал, леко изветрял и постепенно яхваш друг кон.. започваш да яздиш два- единият семейството, другият външният живот. Двата подскачат по различен начин, в различен тръс и ще мине известно време, докато застанеш изправен като горд исполин, стъпил с два различни крака едновременно върху гърбовете им, , за да ги яздиш в синхрон, облечен в костюм от бляскави пайети с ослепителна усмивка и красива прическа…С една ръка ще държиш обща юзда, а с другата ще махаш на обществото с думите : “ ВИЖТЕ И ТОВА ГО МОГА! „

Та тези откраднати минути са свещени. Наслаждаваш им се като забранeн шоколад, а тишината те лекува и се лее по тялото ти, сякаш образува щит, за да можеш да преодолееш последващият ден. Часове на драма от сълзи, сополи, обелки от ябълки, купи от макарони със сирене, дребно нарязани краставици за пореден таратор, 225 сгънати и разгънати дрехи и тонове музика и цветове от Принцеса София, Fancy Nancy или кафенето на Масленка.

# СТЕЧ И ЙОГА

Утрините са за стреч и йога. Все повече ми липсва времето, когато ги правех в тихото, на отворен прозорец с хладен пролетен въздух, запалени свещи и лампа с аромат на мента. За лек фон на спокойното ми дишане и пукане на прешлени, се чува ZEN GARDEN.

Сега крада минути и ако имам щастието някой да не ми скача на гърба, докато се разтягам или не се залива от смях, докарвам 30 мин с цел разпъване на всички жили и прокарване на важни сокове като започна от пръстите на краката и стигна до очните ябълки. Имам чувството,че без това време няма да оцелея до вечерта, чувствам се толкова схваната, че ако някой ме удари с чукче, ще се разтроша на хиляди парчета.

# КРАТКИ РИТУАЛИ

Душ и ексфолиране. Взимам кафето от две употребени капсули и се ескфолирам цялата от глава до пети. Това си го практикувам от години, после с четка от естествен косъм минавам цялото тяло и отделно с по-фина лицето. Усещането след това е все едно си от памук – розов, бухнал и мек. Продължавам със 100 крема, серуми и маски. Последно като си ги купувах се сещам ,че жената в аптеката ме гледаше право в очите и ми каза :

„Мисля,че трябва да пробвате и този ..околоочният“

Жената срещна двете ми недоспали очи и изглеждаше така, сякаш е насреща й е чичо Фестър от сем. Адамс. Взех го. Кефя му се. Очичките са ми толкова влажни сякаш съм под водата.

# СУТРЕШНО ГОРИВО

Всъщност не мога без закуска. Ако я пропусна. от раз ми става лошо, затова винаги закусвам. Уикендите са за палачини със сладко от смокини, през седмицата закусвам с гранола, която в последно време правя сама, зачетох се в етикетите на купешката и се оказа, че в няколко от любимите ми зърнени закуски има палмово масло и така целият ми фън шуй за стомаха отива по дяволите.

ДОМАШНА ГРАНОЛА :

  • 500 гр фини овесени ядки
  • 250 гр овесени трици
  • 50 гр суров бадем
  • 50 гр суров лешник
  • 50 гр тиквени семки
  • 100 гр сушена червена боровинка
  • 50 гр кокосови стърготини
  • 200 гр мед

Ядките мятам в блендера и ги връткам, докато станат едросмлени .. После всички съставки ( без боровинките) изсипвам в една купа, разбърквам, докато меда полепне навсякъде, разстилам в широка тава върху хартия за печене и пека за около 20 мин . Като изстине,добавям боровинките, разбърквам и слагам в дълбок буркан и ето я закуската цялата седмица е готова. На Ричо правим смутита ..

# ХИДРАТАЦИЯ

Излъгах, че първото нещо, с което започва денят ми е кафето. Всъщност, е водата. Пия вода по навик, не защото следвам здравословните съвети на Гала. Пия овкусена вода, обикновено с лимон. Миналата година мама носеше и много мента от градината, така че я сприятелих с водата ми набързо..Така поне съм сигурна, че пия повече вода …. не знам до колко стигам и нямам някакви тавани които да гоня ..и това пробвах и не ми се получаваше..имах един APP, който стресираше и мен и колегите като ми напомняше на всеки час да си пия чашата с вода..изтрих го 🙂

# ВТОРО КАФЕ

По някое време преминавам към второто кафе … второто, обаче е безкофеиново. Това е моето „някъде посредата“ разбрах, че едно кафе е малко, но две са ми много…{за кофеиновите говоря}… забелязвам че доста храни и напитки започващи с БЕЗ се промъкват и иначе необезпокояваното ми меню..: БЕЗкофеиново кафе, БЕЗалкохолна бира, БЕЗ мляко, БЕЗ яйца…

…после потеглям в задачите…може би съм закъсняла за началото на някоя ..обикновено закъснявах за работа, законът на 10-те минути които никога не достигат 😀 ..слава Богу за никой никога не е било проблем ..но да започнeш деня си с бавното темпо е за предпочитане пред: събуждане като шут от леглото, заради успиване и от там цял ден не можеш да си наваксаш ..бързаш да пиеш кафе, да си обуеш чорапа на подскоци, най-накрая тръгваш забравил си си ключовете, нищо по теб не е изгладено, спиш ли? Буден ли си?…. Светофарите винаги са на червено и целият този ритъм като на разпърдян акордеон те следва през целия ден….

пробвай бавното…

2 мнения за “Бавни сутрини

  1. мария костадинова каза:

    Ох, кака…..твоите писания ми действат толкоз успокояващо- почти като да си изпил 1 жинчи😉супер си и някой ден ще си купя твоя книга☺

    Харесвам

Вашият коментар