Бягство към гората

Представете си за секунда място, на което се чувствате щастливи: Може би, сте заобиколени от разбиващи се вълни, топъл пясък, или чувате река, която тихо бълбука на заден план. Цари спокойствие… тишина и мир. Обикновено човек се чувства, така когато е сред природата, далеч от светофари, задръствания, клаксони, телефони…цялата градска дандания на ежедневието.

Нямате ли чувството, че когато се разхождате по горските пътеки снемате товар от себе си, оставяте го нейде по пътя и …. олеквате. Има причина бягството извън града, бягството към гората да ни кара да се чувстваме възстановяващо – това е философията, която стои зад японската практика на Шинрин-Йоку или наричано още “ горска баня“ и може би, именно тя да ни липсва като рутина за справяване със стреса.

В края на 70-те години на миналия век при японските работници възниква термина „кароши“ , така описвали хората, които умират, след като прекарват твърде много време (12-, 13-, 14-ч работни смени) в офиса. В буквалният превод кароши озвначава „смърт от преумора“, често срещано явление в Япония. В големите градове, дългите часове извънреден труд и цялата шумотевица в работата: телефони емейли, бързай за това, бързай за онова са необходимото зло човек да напредне и постигнете своите професионални и лични цели. В последно време все повече чуваме за „burn out“ – прегряване..

Изследване от 2012 г., публикувано в PLoS ONE, установява нездравословна връзка между дългите часове прекарани е работа и цялостното щастие. Д-р Виртанен, един от съавторите на вестника, казва: „Въпреки че от време на време извънредният труд може да има ползи за индивида и обществото, важно е да се признае, че прекомерната работа е свързана и с повишен риск от голяма депресия“. Това със сигурност не е първото проучване, за да се установи как пренатоварвснето е вредно за благосъстоянието на човека, тъй като голяма част от света продължава да работи и от вкъщи това от своя страна допълнително слива границите между професионаления и личния живот.

След нарастването на смъртността на офис служителите, Япония в крайна сметка обявява практиката на Шинрин-Йоку за национална здравна програма през 80-те години. В това има смисъл, като се има предвид, че две трети от островната държава е покрита с гори и двете основни японски религии (синтоистки и будистки) са свързани и възприемат горите като царството на божественото.

Експертът по горска медицина д-р Цин Ли е изучавал Шинрин-Йоку в продължение на повече от 30 години и е издал книга „Изкуството и науката за горското къпане“, описвайки практиката и ползите от нея. Той разкрива, че в момента в Япония има над 60 предприятия за горска терапия, които предлагат всичко – от горски водачи до проверки на кръвното налягане и ароматерапевтични продукти, за да подобрят допълнително преживяването.

И така, какво всъщност се прави по време на този ритуал? Е, това не е съвсем поход, заявява Асоцията на природо-горската терапия, а нещо като целвнасочена медитация, докато се движи човек през гората: например поставяте ръка върху особено впечатляващ ствол на дървото или спирате,за да се полюбувате на слънцето през навеса от листа,цветовете наоколо….

Този горски ритуал се основава на изучаването въздействието на енергията на дърветата върху човека. Всяко растение е „обвито“ с енергиен слой, подобен на аурата при хората и е доказано, че като мощни природни лечители със своите биоенергетични способности, те влияят на човешкото здраве и настроение. За да бъде правилно обаче лечението, е необходимо да се познават свойствата на всеки дървесен вид и да се спазват някои основни правила на терапията.

Дърветата се делят на „захранващи“ (донори), „изсмукващи“ (потребители) и „неутрални“ по отношение на човека. За най-мощен от „захранващите“ се счита дъбът, от „изсмукващите“ – тополата, трепетликата, всички пълзящи растения, много от иглолистните видове.

Освен чистите физически ползи от ходенето в продължение на 40–50 минути, „горското къпане“ помага и за намаляване на кръвното налягане, намаляване на нивата на кръвната захар, повдигане на депресията, подобряване на качеството на съня, повишаване на имунната система и подобряване на концентрацията. Съществуват многобройни проучвания върху практикуващите „горско къпане“ и тяхната парасимпатикова нервна система*, показващи по-ниски концентрации на кортизол (хормон на стреса) и по-ниска честота на пулса. Горското къпане просто засилва това- спокойствието, като ни връща обратно сред природата и ни принуждава да забавим темпото.

Най-хубавото е, че не е нужно човек да живее в близост до гора, за да се възползвате от предимствата. Д-р Ли разкрива, че дори разходка из градски парк е достатъчна, за да намали безпокойството и да повиши настроението . Най-важното е да използваме сетивата си – слух, допир, обоняние, вкус и зрение – за да се възприеме горската атмосфера и да се свържем с природата.

„Чрез отваряне на сетивата ни, това преодолява разликата между нас и природния свят“, обяснява той в статия от 2018 г. за Time. И тъй като обикновеният човек прекарва 93 процента от времето си на закрито, според статия, спонсорирана от Агенцията за опазване на околната среда. На последък се чудя дали се вмествам и в тези останали 7 %.. Отивам на работа – затворено помещение 10 ч, прибирам се за 15 мин-затворено помещение, чак до другата сутрин, докато изляза за 15 мин по път за работа) усещам, че започвам да не харесвам зимата, именно заради това че човек няма достатъчно време да прекарва навън … И после депресии, януарски, февруарски, мартенски….

сн. Иван Пенкин

Та.. повторното свързване с открито е от първостепенно значение за общото ни благосъстояние. Защото както твърди една мисъл… „Не природата има нужда от хората… Хората имат нужда от природата“

Така че, помислете за разходка. Без слушалки, без технология – просто вдишайте чистия въздух, потопете пръстите на краката си в поток, опитайте бриза и се……отпуснете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s